Baby · filtar · Mina virkmönster · Patterns in english

Felicia bamboo blanket

(English version below)

Mått: ca 60×80 cm

Garn: Viking bamboo, 9 nystan rosa och 1 nystan vitt. Finns att köpa fraktfritt hos favoritgarner.

 

Garnet kräver ett visst mått av tålamod då det tenderar att dela sig lite vid virkning, men det är sååå värt besväret när filten är klar, då resultatet blir oslagbarn mjukt och filten får en speciell känsla. Det underlättar att använda en gammal traditionell metallnål då de är lite spetsigare än de nyare ergonomiska nålarna. Annars väljer du ett garn som du vet att du gillar, som ligger så nära detta garn som möjligt. Jämför 50g =110m, Observera att garnåtgången kan skilja en del när man använder andra garn än det i beskrivningen, måtten kan även skilja lite. 13 varv på höjden ska bli ca 10cm.

Virknål: nr 4,5 till filten och nr 3 till yttersta varvet på den vita spetsen.

Filten

1.Lägg med rosa löst upp 111 luftmaskor. Det kan underlätta att lägga upp lm med en lite större virknål, tex nr 5 eller 6, för att inte få en för stum kant.

2. Virka 2 stolpar i den 3:e luftmaskan från nålen, hoppa över 2 luftmaskor, i nästa luftmaska virkas *1fastmaska och 2 stolpar, hoppa över 2 luftmaskor* Upprepa ** varvet ut, avsluta med en fastmaska i den sista luftmaskan.

3. Vid vändningen gör du 1luftmaska och virkar 1 fastmaska och 2 stolpar i den första fastmaskan på varvet, hoppa över nästa 2 st, *1fm, 2st i nästa fm, hoppa över nästa 2 st* upprepa ** varvet ut och avsluta med 1 fm i den sista m på varvet.

Fortsätt upprepa punkt 3 fram och tillbaka tills du nått önskad längd. Jag virkade 101 varv.

Vill du ändra bredden på filten lägger du till ett antal maskor delbart med 3. Ex 3, 6, 9, 12, 15 osv… maskor.

Kanten

Nu ska vi virka kanten. För att få en snygg vit kant börjar jag alltid att virka runt filten med samma färg som själva filten innan jag går på det vita. då blir den vita kanten inte lika spretig.

 • Börja i ett av hörnen före en kortsida med rosa, virka 2fm i hörnet, 105 fm längs med filten, 3fm i nästa hörn, 153 fm längs med långsidan, 3 fm i nästa hörn, 105 fm längs med nästa kortsida, 3fm i nästa hörn, 153 fm längs med sista långsidan och avsluta med 1 fm i det första hörnet fär du började så det blir 3 fm i det hörnet med. Fäst tråden.
 • Nu virkar vi ett varv fm i vitt garn. Virka på samma vis, med 3 fm i varje hörnmaska (den mittersta av de 3 hörnmaskorna från föregående varv)

Nu virkas hålvarvet på spetsen.

 • Börja i den mittersta av hörnmaskorna i valfritt hörn.Virka 1 st, 1lm, 1 st, 1lm, 1 st, 1 lm i hörnet, hoppa över 1fm och virka *1st i nästa m, 1lm, hoppa över 1fm* fortsätt längs med sidan. När du kommer till hörnen virkar du som i det första hörnet. (blir 3st med lm mellan i varje hörn) och avsluta med 1 sm i den första stolpen, klipp ej av garnet.
 • Nu när sista varvet ska virkas byter du virknål till nr 3. Jag virkade detta varv ganska fast med en picot i mellanrummet mellan stolparna. Gör en smygmaska till mellanrummet mellan stolparna, virka 3 lm, gör en fm i den första av dessa 3 lm, gör sedan 1 sm i samma mellanrum. *Gör sedan en sm till nästa mellanrum, virka 3lm, 1 fm i den första av dessa 3 lm, 1 sm i samma mellanrum*, Upprepa ** varvet ut.

Allra finast blir filten och du blockar den, dvs. blöter filten lätt och spänner upp den och låter den torka.

Hur gick det att följa detta mönster? Var det några felaktigheter, konstigheter eller något som var svårt att förstå, eller något ni skulle ha velat göra annorlunda. Återkoppla gärna med en kommentar så jag kan göra ändringar och förbättra.

 

English pattern:

Blanket size: 60×80 cm

Yarn: Viking bamboo, Pink: 9 balls, white: 1ball (50g = 110m)

Crochethook 4,5 mm for the blanket and 3 mm for the last row of the edging.

 • Chain 111. (Loose chain stiches).
 • Make 2 dc in the third chain. *Skip two ch, in the next ch (1sc, 2dc)*, Repeat** and end with 1 sc in the last ch.
 • Chain 1 and turn, make (1sc, 2dc) in the first sc, *skip the next two dc and in next sc (1sc, 2dc)* repeat ** and end with a sc in the last stich.
 • Repeat this last row until you reach the length you want. I made 101 rows.

Edging:

The first rows of the edging is made with crochet hook 4,5 mm, the last row is made with crochet hook 3mm

 • Start to chrochet around the blanket with the pink yarn to get a nicer edging. Start in a corner and in the corner you make 2 sc, on the short side of the blanket you make 105 sc, 3 sc in the next corner, 153 sc along the long side of the blanket, 3sc in the corner, 105 sc along the next side and at last 153 sc along the next side, End with one sc in the corner. Finish off.
 • Crochet around the blanket with the white yarn in the same way. 1 sc in each sc and 3sc in sc in the middle of the 3 sc in the corner. Finish off.
 • With white yarn, in the middle stich of the 3 sc in the corner, you crochet (1dc, 1ch, 1dc, 1ch, 1dc, 1ch), *skip 1sc, in the next sc (1dc,1ch)* repeat until next corner. Crochet around in the same way. (In the corners you get 3dc with 1 ch between). End with a slip stich in the first dc. Dont finish off.
 • Change crochet hook to 3mm. Start with a slip stich to the space between the dc. Chain 3, sc in the third ch from the hook, slip stich into the same space, *skip one dc, in the next space, chain 3, 1 sc in the third ch from the hook, slip stich in the same space.* Repeat ** all the way around.

19 kommentarer på “Felicia bamboo blanket

 1. Jag har virkat den i grön till min bebis! Den blev så fin. Bästa jag har virkat! Tack för bra mönster och inspiration! Varma hälsningar från Paulin

  Gillad av 1 person

 2. Älskar det här mönstret men när jag gjort det så har jag fått som mellanrum mellan varje set av en fm och två stolpar. Vet inte om jag har för litet garn med för stor nål eller om jag missuppfattat något. Men du kanske förstår hur jag menar det ser ut för mig? Har det hänt dig också med annat garn? 🙂

  Gilla

  1. Jag för också stora mellanrum. Använder rätt garn och virknål nr 4. Vet du såhär på rak arm vad det är som blir fel? ☺️

   Gilla

   1. Jag går också stora hål i mellan raderna.. Sen ser det överlag inte alls ut som på bilden för mig.. Har även testat med mindre virknål – dock ej metall, är det kanske det som är felet? Visst vänder man på hela virkningen när man börjar på nästa varv, som med stickning? Eller är det det som blir fel? Ska man börja om på samma sida och inte vända på virkningen när varvet är slut? Tack för hjälpen!

    Gilla

 3. Det blev inte snyggt när jag skulle vända här nu och göra andra punkten igen då jag ska börja med 2 stolpar i tredje maskan, ska man börja varvet med några luftmaskor eller nått ? 🤔

  Gilla

 4. Hej!

  Jag har precis börjat virka och tänkte att ett bra projekt kan vara en babyfilt till en familjemedlems bebis som är påväg. Är denna för komplicerad för en nybörjare tror du? Tycker den är så himla fin! Har lyckats lära mig mormorsränder och tänkte köra på det först, men den här föll mig mer i smaken 🙂

  Gilla

 5. Hej! Jag är också nybörjare och tänkte ge mig på den här underbara filten. Jag har en fråga som kanske är lite dum men två stolpar i samma maska det är inte samma sak som dubbelstolpe?

  Gilla

  1. Hej! Inga frågor är dumma! Men nej, det är stor skillnad på en dubbelstolpe och två stolpar i samma maska. En dubbelstolpe är en enda stolpe , men du lindar garnet två gånger om virknålen så den blir längre än en vanlig stolpe, två stolpar i samma maska, då gör du 2 st helt vanliga stolpar, bara att de ska göras i samma maska. Hoppas att du förstår hur jag menar.

   Gilla

 6. Hej! Är nybörjare på virkning och min fråga kanske därför är dum, men varför är varv 2 annorlunda mot alla andra varv? Jag lyckas nämligen ”tappa” 2 maskor varje gång jag försöker och efter varv 2 har jag bara 109 maskor….
  Har tappat räkningen på alla ggr jag repat upp och börjat om….. Kan man inte bara virka nr3-varvet hela tiden?
  En jättebra beskrivning av mönstret, det är bara jag som är lite trög…🤔

  Gilla

  1. Det som skiljer är att varv två är att du då bara har lm att virka i. På varv tre tex kan du inte göra st i 3:e lm då du inte har några lm. Det är det enda som skiljer varven åt.

   Gilla

 7. Hej! Jag håller på och virkar huvuddelen av filten nu och långsidorna blir ju lite vågiga och på kortsidan längst upp som jag virkar fram och tillbaka på blir det lite bredare vågor. Kompenserade du något för detta sedan när du virkar fastmaskorna runt filten sen för att göra kanten? Tänker att kanterna ser väldigt raka ut på bilderna nämligen 🙂

  Gilla

 8. Jag har virkat den till 4 småttingar, den äldsta av dem är 2 år nu och alla använder den flitigt! Är såååå lycklig över att ha hittat detta mönstret och funderar nu på att göra vars en till mina kille, fast modell vuxen då 🥰

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s