Mina virkmönster · Vantar, mössor & sjalar

Eliza spring cowl

English pattern in PDF here: Eliza spring cowl english

Här kommer mönstret till min nya tubhalsduk i det supermjuka garnet Eliza från Scheepjes. Garnet beställer jag fraktfritt hos favoritgarner. Det här garnet är något av det mjukaste jag någonsin stött på och passar alldeles utmärkt att gosa in sig i när vädret är lite sådär på härsen och tvärsen… Garnet är lätt och luftigt och fantastiskt att virka i!

Till detta mönster behöver du 3 nystan i olika färgnyanser. HÄR ser du alla tillgängliga färger så kan du skapa din egen färgkombo med favoritfärgerna. Jag har till denna använt 205, 211 och 217.
Du behöver 2 virknålar. Nr 3,5 till resåren och nr 5 till resten av halsduken.
Virkinfo:
lm = luftmaska
sm= smygmaska
fm = fastmaska
hst = halvstolpe
St = stolpe
3 st tills (även kallas stolpgrupp) = Virka en st, men vänta med det sista genomdraget med tråden, dvs det steg som fullbordar stolpen. Gör istället en ny st i samma maska, men vänta även här med det sista genomdraget, gör en 3:e st i samma maska och vid det sista genomdraget så drar du garnet genom alla maskor. Den här bilden från mitt mobilfodralmönster får illustrera.
screenshot_2016-08-17-10-59-29-1_57b428372a6b229e9476f7d5
HÄR kan du se bla. hur jag startar och avslutar alla varv. Jag klipper av och fäster garnet för varje färgbyte. Det blir absolut snyggast, men det är en smaksak. Hela tuben är virkad i samma princip som visas på detta mobilfodral.
Mönstret
 • Lägg löst upp 120 lm med virknål nr 5 med färg 1. Slut till en ring med 1 sm. (Använd med fördel en lite större virknål ex 5,5 eller 6 när du lägger upp lm.)
 • Virka 1 hst i varje lm. =120 hst. Klipp av och fäst garnet.
 • Byt till färg nr. 2. Virka 3 st tills i varannan lm hela varvet ut, avsluta och fäst garnet. = 60 stolpgrupper.
 • Byt till färg nr. 3. Virka 3 st tillsammans i mellanrummet mellan varje stolpgrupp. =60 stolpgrupper.
 • Byt till färg nr. 1. Virka på samma vis som föregående varv. Fortsätt på samma sätt tills du virkat totalt 22 varv stolpgrupper. (ej räknat med hst-varvet)
 • Virka med färg nr. 1, *1 hst mellan stolpgruppen, 1 hst* i stolpgruppen* varvet runt. Avsluta med en sm i den första hst. Behåll garnet, avsluta inte.= 120 hst.

 

sjal_58d58964e087c31205e932bf

 

Resårkant:
Nu är det dax att börja virka resåren. Resåren virkas med fm, fram och tillbaka i den bakre maskbågen. Den virkas ”på tvären” och fästs i halsduken med hjälp av smygmaskor i hst överst på halsduken. I resåren görs minskningar där var 3:e och 4:e maska på tuben virkas ihop.
 • Byt till virknål nr 3,5! Virka 7lm, börja i den 2:a lm från nålen och virka 1fm i varje lm. = 6fm. Gör en sm i nästa hst. Vänd arbetet.
 • Virka en fm i varje fm (OBS! i den bakre maskbågen). Vänd med 1 lm. (räknas ej som en maska, bara till för att vända med).
 • Virka 1 fm i varje fm (I den bakre maskbågen). = 6fm. Minska här en m genom att virka 2 sm tillsammans. Vänd.
 • Virka en fm i varje fm (i den bakre maskbågen). Vänd med 1 lm. (räknas ej som en maska, bara till för att vända med).
 • Virka 1 fm i varje fm (I den bakre maskbågen). = 6fm. Gör en sm i nästa hst. Vänd.
Upprepa de 4 sista varven runt hela ovansidan av halsduken. Avsluta med att virka ihop resårkanterna mot varandra när de möts, från rätsidan, med fm.
Fransar: Klipp trådar som är ca 21 cm långa. Trä 1 tråd av varje färg på en stoppnål och trä genom varannan maska i nederkanten. Slå en knut om. Klipp fransarna lika långa, ca 9-10 cm), med en vass sax.
Alternativt trä 2 trådar genom maskan, knyt den 3:e tråden om med två hårda knutar från avigsidan. Klipp lika långa, (ca 9-10 cm), med en vass sax.
Ställ gärna frågor om något är oklart (eller känns felaktigt) så försöker jag förtydliga!
Lycka till!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s