Baby · Mina virkmönster · Snuttefiltar

Snuttefilt mormorsruta, ”securityblanket; grannysquare”

Garn: nova, sunkissed eller bambino

Virknål nr 3,5

En stor mormorsruta blir en jättemysig snuttefilt med en liten bitring i trä. Ett knep för att undvika att rutan vrider sig är att vända rutan vid varje varv så du virkar omväxlande från rätan och avigan. Så gör jag alltid med mina rutor, för det finns få saker som stör mig så mycket som en vriden ruta!

Mormorsruta:

Första st i varje varv ersätts av 3lm eller av en fuskstolpe, vilket du föredrar.

  • Virka 4lm och slut till en ring med 1sm
  • Om ringen virkas *3st, 3lm* upprepa totalt 4ggr så du får 4 stolpgrupper med 3lm mellan varje. Jag fäster tråden innan varje färgbyte, om jag vill göra ett varv till med samma färg vänder jag bara rutan och fortsätter.
  • Om varje hörn virkas 3st, 3lm, 3st.
  • Vänd rutan.Nu virkas om varje hörn 3st, 3lm, 3st, i mellanrummet i mitten av rutan virkas 3st, i hörnet 3st, 3lm, 3st osv…
  • Fortsätt på samma sätt tills du har en ruta i den storlek du önskar.Efter sista varvet på rutan har jag virkat ett varv fm, i hörnen är det 3fm, 1lm, 3fm, i hörnet tvärsöver det som ringen sätts i har jag virkat små spiraler eftersom bebisar ofta gillar att ha något att pilla med med de små fingrarna. Då har jag börjat med 1 fm i hörnet, en luftmaskkedja i varierande längd, virka tillbaka på luftmaskkedjan med 3fm i varje lm, avsluta med 1fm i hörnet, jag har gjort 4 spiraler i varje hörn i lite olika längder.

En liten bitring i trä pryder ena hörnet. Jag har bara vikt över ena hörnet och sytt ihop runt ringen.

_20170810_115931

Lycka till!!!

2 kommentarer på “Snuttefilt mormorsruta, ”securityblanket; grannysquare”

  1. Hej… Vilka fina snuttefiltar du virkat. Jag ska inom 1 månad bli mormor och har virkat en filt i mormorsränder men så lämnade garn över och jag tänkte fixa till en sån här enkel snuttefilt/trasa med bl. a en bitring men undrar hurudan ska det vara så den inte blottnar upp el flisor lossnar när babyn börjar tugga på den??? Mvh. Gunilla

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s