Mina virkmönster · Vantar, mössor & sjalar

Virkad luvsjal

Under rubriken ”OM” finns info om vad som gäller mina mönster. 

Garnåtgång :5 nystan järno lady glitter, virknål nr 5 och 6.

Storlek: One size. Passar både min mamma (som fick den i julklapp) och min dotter (som fick stå modell).

Denna sjal har funnits länge som bild i mitt huvud, men jag har haft så mycket annat att stå i och inte kommit till skott.  Förra julen när jag hade slut på julklappsideer kom jag att tänka på det igen.  En mössa och sjal i ett men som inte klappar ihop frisyren totalt! Det var ju precis vad min mamma pratat om att hon ville ha! Min mamma gillar glitter och glamour och därför valde jag att göra denna i lady glitter från Järbo garn. Garnåtgången är beräknad utifrån detta garn och kan skilja sig om du använder andra garnsorter. Jag tror att den skulle bli otroligt fin i stonewashed, det måste jag testa! Eller de andra alternativen nedan som exempel. Dessa köper du hos www. favoritgarner.se

Alternativa garnförslag:

Stonewashed scheepjes                    DUO Sandnes                         Freja Svarta fåret

 

 

Du behöver två virknålar, nr 5 till resåren på luvan och nr 6 till resten av sjalen.

LUVA:

Virka 11 lm med virknål nr 5.

Börja i den 2:a m från nålen och virka 10fm. Vänd med 1lm.

Virka 10fm endast genom den bakre maskbågen,  vänd med 1lm.

Fortsätt på detta vis att virka fram och tillbaka endast genom den bakre maskbågen tills du fått en resårremsa som är ca 59 cm lång.

Nu fortsätter du att virka längs långsidan av resår-remsan, men byt till virknål nr 6.

Virka 1lm, 1fm i början av remsan,  2st i samma maska som den första fm,  hoppa över motsvarande längd som ca 2maskor och virka 1fm och 2st i samma maska.  Det ska bli 27 sådana mask-grupper längs remsan.

1 lm, vänd arbetet. Virka 1fm i fm under plus 2 st i samma fm, virka sedan 1 fm i nästa fm från varvet under, 2 st i samma maska… osv varvet ut.

Fortsätt att virka på detta vis tills du har virkat 24 varv.

Vik och sy ihop luvan från avigsidan mitt bak.

HALSDUK:

Virka 19 lm med virknål nr 6.

Virka 1 fm+2 st i den 2:a lm från nålen, hoppa över 2lm, virka 1 fm+2 st i nästa m…osv varvet ut. Det blir totalt 6 mask-grupper. Fortsätt att virka fram och tillbaka tills du nått önskad längd. Jag virkade 78 varv.

Sy ihop ändarna från avigsidan. Vik den sedan på mitten och sy på luvan mitt bak från avigsidan.

Lycka till!

 

7 kommentarer på “Virkad luvsjal

  1. Hej! Jag ser nu att garnåtgången har försvunnit när jag flyttat över mönstret från min gamla blogg. Tyvärr har jag raderat mitt gamla mönster. Om jag inte minns fel så köpte jag 5 nystan järbo lady i butiken och jag tror att alla gick åt. Om du skulle virka sjalen vore det jättegulligt om du ville kolla om det stämmer så jag kan skriva in det på bloggen?

   Gilla

   1. Har sparat mönster och så här står det; Garn lady glitter från järbo garn, kan använda andra medeltjocka garnsorter. Titta på banderollen så att garnet är så nära 120 meter/50g som möjligt. Exempelvis järbo Fuga. Det går åt ca 5 nystan. Mönster från http://virrkpannan.blogg.se/

    Gillad av 1 person

 1. Hejsan! Härlig luva som jag gärna skulle virka av något garn jag har liggande hemma. Skulle det vara möjligt att få måtten i cm, för mitt garn verkar vara tyngre än det du har använt? Jag ville vara ytterst tacksam.

  Gilla

 2. Hej. Jag har börjat virka på din fina luvsjal och har en liten fråga: Mäts resåren lite sträckt eller helt löst? Den som ska vara ca 59 cm alltså.
  Mvh
  Ann-Britt

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s