Mina virkmönster · Vantar, mössor & sjalar

Shelly torgvantar ”Shelly fingerless mittens”

Mönster för privat bruk. Under rubriken ”om” finns mer info.

De här torgvantarna var ett av mina första nedskrivna virkmönster och har några år på nacken. Jag hoppas att de ska värma gott nu när vintern står för dörren.

Garnet viking sportsragg finns att köpa fraktfritt hos favoritgarner.

Jag har använt mig av Viking sportsragg och virknål nr 3,5. Jag virkar ganska fast så är man en lösvirkare kan det behövas att gå ner en storlek på virknålen. Spetskanten är virkad med virknål nr 3.

Garnåtgång 1nystan grått och 1 vitt (alt restgarn)

Det är enklast att beskriva detta mönster med hjälp av stolpgrupper. I detta mönster är en stolpgrupp 3 stolpar som virkas i en och samma maska.

Höger vante

Lägg upp 39 lm och slut till en ring med 1 sm.

Virka 3lm och sedan 2 st i samma maska, (Första st på varvet ersätts alltid med 3 lm), hoppa över 2lm, *virka 3 st i nästa maska, hoppa över 2lm* upprepa ** varvet ut och avsluta med 1 sm i den 3:e lm. Det blir då 13 stolpgrupper.

Virka en sm till den mitterstra stolpen, 3lm, 2 st i samma maska, hoppa över till den mittersta st i nästa stolpgrupp och *virka 3 st i samma m, hoppa över till den mittersta st på nästa stolpgrupp* upprepa detta varvet ut och avsluta med 1 sm.

Fortsätt att virka på samma sätt tills du har virkat totalt 9 varv.

Nu är det dax att virka tumvarvet.

Virka 10 stolpgrupper som ovan, virka 6 lm, hoppa över 2 stolpgrupper, avsluta med att virka en stolpgrupp och en sm i 3:e lm. Nu har du fått ett hål där tummen ska titta ut.

På nästa varv virkas 1 stolpgrupp i mitten på varje stolpgrupp som tidigare, plus 2 stolpgrupper jämnt fördelat i 2 av de 6 lm från tumvarvet, då har du återigen 13 stolpgrupper.

Fortsätt att virka runt med stolpgrupper i ytterligare 5 varv. Klipp av och fäst garnet.

Tumme:

Virka upp 6 stolpgrupper runt tumhålet, (2 nere, 2 uppe och en stolpgrupp i en stolpe på vardera sida om tumhålet).

Virka runt med stolpgrupper ett varv till och fäst garnet.

Picotvarv

Obs! Picotvarvet virkar jag med en mindre virknål, dvs. nr 3.

Med vitt garn börjar du med *1 fm mellan två stolpgrupper, virkar sedan 3lm, därefter 1 fm i den första av dessa 3 lm*, sedan 1 fm i nästa mellanrum, 3 lm, osv. Fortsätt på samma vis runt hela vanten. Jag har virkat en upptill och en nedtill, man kan även göra på samma vis runt tummen om man vill, som jag gjort på den rosa varianten.

Vänster vante

Virkas på samma vis fast spegelvänt. Skillnaden kommer när du ska göra tumvarvet. Virka 1 stolpgrupp, 6lm, hoppa över 2 stolpgrupper, virka 10 stolpgrupper. Därefter fortsätter du på samma vis som tidigare.

3 kommentarer på “Shelly torgvantar ”Shelly fingerless mittens”

  1. Hej
    Vad kul att hitta en blogg med virkning. Har själv börjat med det för ca 1,5 år sedan och jag är helt fast i denna form av handarbete. Försöker få ihop lite enkla beskrivningar på min blogg och har gjort ett par inlägg om grunderna i virkning. Kul att se hur du lagt upp din blogg. Kommer definitivt att komma tillbaka.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s