Mina virkmönster

Virkad bikini med mormorsruta

IMG_20170518_151122_571

(Only in swedish)

Jag har ju utlovat en liten beskrivning till hur jag gjorde min bikini. Bikinin är virkad i garnet soft fun denim (grå) och soft fun (rosa) som du kan köpa fraktfritt hos favoritgarner. Virknål 3,5 och till axelbanden virknål nr 3

Garnåtgång: Till min M/liten B-kupa gick det åt ganska exakt 1 nystan grått och en liten restbit rosa.

Det är svårt att göra ett regelrätt mönster, då det krävs en del finjusteringar och så utifrån vilken bh du ska täcka och storlek. Därför kanske inte något enkelt nybörjarmönster. Min är gjord på en helt slät formpressad svart b-kupa.

Det började med att jag skulle rensa byrålådor och tänkte slänga en gammal sliten favoritbikini. En sån där bikini som hängt med flera år som sitter så bra och är så himla skön. Men, men… man kan ju faktiskt inte se ut hur som helst när man går till stranden. Särskilt inte med tonårsdotter i familjen som ju skäms ihjäl!

Jag har alltid önskat att jag kunde ha en sådan fin virkad bikini som visas här och var på pinterest, men jag måste ha en kupa! Känner mig inte riktigt bekväm med bikini utan kupa. Känns liksom naket och obehagligt på något vis.Kanske skulle jag kunna hitta på något att virka någon gång…

Just denna dag i den stora garderobsrensningen möttes de här båda tankarna. Om jag klipper ur kuporna från min favoritbikini och virkar in dem så kan det bli någonting bra! Så blev det.En skiss måste man ju ha med… brukar alltid rita upp en liten skiss på vad jag har tänkt mig. Skisser och mönsterkladdar samlas och trängs i en liten rosa bok.

image_591d519ae087c33b5f6ccb8a

Klippte rent kuporna och lät dem sitta ihop i mitten. Sparade först banden som knäpps på ryggen, men sedan klippte jag bort dem med och sparade bara spännet. Började virka på kuporna. Gjorde en typ av kupor som är vanliga till virkade linnen, men satte dem ”åt fel håll”, liggande med spetsen inåt.

image_591c85da2a6b2255a0c55467

Mönster kupor: (har gjort ett litet stöd-diagram som får demonstrera hur jag menar. Diagrammet visar bara 3 varv. Du virkar vidare tills kupan är så stor att den nästan täcker den kupa du ska sätta den på. Jag fick virka 8,5 varv och avslutade efter det halva varvet med en smygmaska i toppen på kupan. Bra om den är lite lite mindre så den kan sträckas ut, men inte för liten, då blir arbetet lite knöligt. Tänk på om du måste göra ett halvt varv att du måste göra en höger och en vänsterkupa, jag löste det så att jag klippte av och fäste tråden och virkade det halva varvet på den andra kupan från ”spetsen” och ut mot kanten.

Börja att virka 17 lm med virknål 3,5.

Virka 1 st i den 4:e lm, virka 12 st till. I den sista lm virkas 4st, 2l, 4 st, fortsätt på andra sidan om lm-kedjan och virka 14 st. Vänd!

Virka 3 lm, 1 st i varje st, om lm i toppen virkas 2st, 2lm, 2st, sedan fortsätter du med 1 st i varje st. Vänd.

Upprepa detta varv tills du kommit till lagom storlek.

image_591d519a2a6b2255d0df9d19

Därefter fäste jag alla trådar, sydde ihop kuporna med ((ca 5 stygn i de 5 mittersta?)) maskorna på spetsen. Nålade fast dem och sydde fast dem på kuporna med en grå sytråd. Så att kupkanten hamnade precis innanför kanten på den virkade.

image_591c85db2a6b2255deb42d1b

Därefter började jag virka hålmönstret upptill på bh:n.

Virka 1 st i den yttersta st högst upp på bh.n, 1lm, hoppa över 1st, 1 st i nästa st, osv ner till V:et i mitten, där gjorde jag 2st tillsammans, men hoppade över 3m. Här nere kan du anpassa lite om det skulle bli ojämnt antal maskor. Förtsätt med 1lm, hoppa över 1m, 1 st upp till andra kanten.

1lm, vänd, virka 1 fm i varje st och 1 fm i varje mellanrum.

4lm, hoppa över 1m 1 st i nästa maska osv… se till att stoplana hamnar över varandra, det blir snyggast. När du kommer till den näst sista st under gör du som på förra varvet att du gör 2st tillsammans i de två näst innersta st, därefter fortsätter du med 1lm, hoppa över 1m, 1 st osv…

Nästa varv gör du fm igen i varje st och om varje mellanrum. Fäst trådar!

Stödbild till den röriga beskrivningen:

image_591d5c67ddf2b3678541fb5d

Såja, det börjar arta sig!

Därefter virkade jag med början från avigsidan 2 v fm i varje sida på bh:n för att få en snyggare kant, plus ett varv fm på undersidan av kupan.

En mormorsruta:

Virka med rosa 4lm och slut till en ring med 1 sm.
Virka 3lm (räknas som första st) och 2st till om ringen, 3lm, 3 st om ringen, 3lm, 3 st om ringen, 3lm och 3 st om ringen. Dvs 4 stolpgrupper med 3lm mellan varje. Avsluta med 1 sm i den 3:e lm.

Vänd!

Gör en sm till hörnet, 3lm, 2st till, 3lm, 3 st i hörnet, 1lm, om nästa hörn 3st, 3lm, 3 st, osv runt hela. Avsluta med 1 sm i den 3.e lm. klipp av och fäst tråden och vänd arbetet igen.

Med grått, virka 3st, 3lm, 3 st om ett hörn, 1lm, 3st om nästa mellanrum, 1l, 3st,3 lm, 3 st om hörnet…osv varvet ut. Fäst trådar.

image_591c85482a6b2255b1219039

Sy eller virka fast rutan mellan kuporna. Jag sydde fast min ruta efter att ha testat alla alternativ. Sydde fast den med 1 stygn i varje maska och 1 stygn i varje mellanrum.

Jag lade den på plats och räknade ena hörnet som mitten, och räknade 12 m åt vardera hållet för att få det jämnt.

Därefter virkade jag ännu en kant nedtill på bh:n. Började från rätsidan längst ut till höger och virkade fm. När det återstod 4m innan mormorsrutan virkade jag 1hst, 1 hst, 1st, 1dst, sedan 1dst i samma maska där mormorsrutan är fäst, sedan fortsätter jag med fm på mormorsrutan med början i den mittersta av de 3 st, det blir 10fm på sidan, sedan 1hst, 1st, 1dst,1st,1hst i toppen, sedan 10fm på andra sidan om mormorsrutan, fram till den mittersta av de tre sista st i rutan, 1ds i samma m där rutan är fäst, 1dst i nästa m, 1st, 1hst, 1hst, och sedan fm till andra kanten.

Satte en liten del av ett trasigt snö-örhänge i toppen. Då har vi kommit hit!

Det som är kvar är banden på ryggen och knytsnören. Jag räddade knäppspännet från de gamla ryggbanden och sparade även ryggbanden att ha något att mäta efter, för den satt så bra innan.

image_591c8548ddf2b3677d3be632

Från rätsidan, virkade jag 13 fm i den nedersta delen av bh:n. Virkade totalt 6varv, sedan ett varv där jag minskade 1 m i vardera sidan. Fortsatte virka 6 varv fm, sedan ett varv där jag minskade 1 m i vardera sidan osv, tills jag hade 3m kvar då fortsatte jag virka tills banden var lagom långa med lite vikmån att vika om knäppena. Vek om och sydde fast knäppning och virkade därefter en kant med fm om banden för att få finare kanter. Likadant på den andra sidan.

image_591d4ed8e087c33b380b940f

Nu ska vi bara virka fast två knytband. De virkas i de yttersta kanterna upptill, 2fm, vänd med 1lm, 2fm, vänd med 1 lm osv… till önskad längd. Samma på den andra sidan.

image_591d4ed8e087c33b347df328

Sådärja!!! Nu är du klar! Snyggt jobbat!!! Krävs lite tålamod 🙂

En kommentar på “Virkad bikini med mormorsruta

  1. Så snygg bikini👌👏.
    jag kommer pröva och se om jag kan göra en likadan. Jag har större kupor men tror att det fixar sig då jag är en van virkare😊. men jag kommer utgå från ditt fina mönster. TACK för ditt fina mönster💜

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s